KLUBSKA

ZGODOVINA

Začetki smučarskega športa, segajo v leta pred drugo svetovno vojno. Do leta 1928 ali 1929 so se pretežno sankali, tega leta pa je Jaka Vodušek z Ljubnega, ki je bil poklicni vojak, iz vojske prinesel prve smuči in vezi, tako da so leta 1931 že organizirali nekakšne tekme, kjer so poskusili tudi skakati.

Organizirano skakanje na smučeh se je na Ljubnem pričelo po drugi svetovni vojni, ko so ustanovili SSK Gozdar. V tistih letih je skupina Ljubencev obiskala mednarodne tekme v Planici, kjer so se zaobljubili, da bodo zgradili tudi na Ljubnem skakalnico. Poiskali so stik z konstruktorjem Planiške velikanke ing. Stankom Bloudkom in z njim leta 1947 podpisali pogodbo o izgradnji 60m skakalnice. Z izgradnjo so pričeli leta 1949, dograjena je bila leta 1952, vendar so že istega leta začeli popravljati, tako da je bila dokončana leta 1953. Pri gradnji je sodelovalo mnogo domačinov. Leta 1955 je bila zgrajena tudi 20m skakalnica, tako da je bil lažji prehod na 60m skakalnico. Prva velika tekma, je bila na Ljubnem organizirana že leta 1953.

Čeprav imajo smučarski skoki na Ljubnem dolgo tradicijo, pa je bil klub takšen, ki ga poznamo danes ustanovljen leta 1973. Leta 1974 je bila zgrajena 18m skakalnica za vzgojo najmlajših. Leta 1983 so člani kluba uresničili dolgoletno željo in 20m skakalnico preplastili z plastično maso, kar je omogočilo celoletne treninge.
Ponovna odločitev pa se je zgodila leta 1985/86, takrat se je namreč zgradila 40m skakalnica pokrita s plastično maso. V 90. letih so se člani kluba odločili, za povečanje 60m skakalnice na 80m, kar se je tudi zgodilo.

Leta 2001 pa se je pokazalo, da je potrebno obnoviti manjše skakalnice, saj so bile obstoječe že dotrajane. Tako se je leta 2001 na novo uredilo doskočišče 40m skakalnice, zraven nje pa sta se zgradili novi skakalnici 10m in 20m in vse skupaj preplastilo z moderno plastično maso. Naslednje leto, so se elektrificirane vse skakalnice, tako da omogoča treninge in tekme tudi v večernih urah. Istega leta, se je uredilo tudi zasneževanje skakalnic.
V letu 2004 pa so zaradi dotrajanosti naleta, na 40 m skakalnici, zgradili novega.
V Letu 2005 pa so se v klubu odločili za rekonstrukcijo 80m skakalnice. Skakalnica je izdelana po najsodobnejših zahtevah FIS, tako da bo na Ljubnem mogoče organizirati tekme na najvišji svetovni ravni. Skakalnica dovoljuje  skoke do 100m. Da bi tudi starejšim generacijam skakalcev omogočili kvalitetne treninge doma je SSK Ljubno, ob veliki pomoči Občine Ljubno dobil plastično maso na veliki skakalnici.

Na Ljubnem ob Savinji že enajsto leto zapored organiziramo  svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske. V sezoni 2021/2022 smo gostili zgodovinsko, prvo Silvestrsko turnejo za ženske. Tekme na Ljubnem veljajo za najbolj obiskane in medijsko odmevne v ženskem svetovnem pokalu v smučarskih skokih. Ekipi prostovoljcev je z dobro organzacijo uspelo Ljubno umestiti na smučarsko skakalni zemljevid, hkrati pa so veliko pripomogli k razvoju in prepoznavnosti te panoge.

Klub zelo uspešno dela tudi na tekmovalni ravni. Doseženih je bilo veliko dobrih rezultatov na državni in mednarodni ravni. Tako, da je naš skakalec Primož Pikl osvojil prve točke za svetovni pokal za naš klub leta 2004 v Ruki. Leta 2010 se je uspešno udeležil olimpijskih iger v Vancouvru, kjer je osvojil 24 mesto na posamični tekmi. Za Primožem Piklom je prišla zelo uspešna generacija mladih skakalcev. V svetovnem pokalu so do zdaj nastopili že 3 skakalci (Timi Zajc, Žak Mogel in Jernej Presečnik) ter nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik. Leta 2019 v Oberstdorfu je Timi Zajc dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu v zgodovini kluba. Sledili so še drugi odlični rezultati. Na OI v Pekingu je Timi je postal olimpijski prvak v mešani tekmi ekip in podprvak iz ekipne tekme.  Tudi na svetovnem prvenstvu v poletih je dosegel vrhunske rezultate, postal je svetovni prvak v smučarskih poletih ekipno in podprvak posamično.